Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Puntstaand vierkant venster

Normaal zet je een vierkant venster op één van zijn zijden neer. Dat is wel zo gemakkelijk bij het metselen, de metselaar legt zijn lagen baksteen ook horizontaal. Wanneer een venster op één van zijn hoeken rust, is er dus wat aan de hand. De verklaring is simpel: de architect vond dit mooi. Hoewel heel veel stenen schuin afgehakt moeten worden (en dan met een omkadering aangesloten op de vensteropening), is dit toch een relatief goedkope manier om iets bijzonders aan de architectuur toe te voegen. Daarom past het puntstaande venster goed bij de Wederopbouwarchitectuur.
Toch is het toen niet uitgevonden, al in de middeleeuwen zijn af en toe puntstaande vierkante vensters te vinden. In de Mariakerk in Utrecht werd nog in de romaanse periode een puntstaand vierkant venster ingehakt.
Praktisch puntje: hoe open je een openslaand raam in een puntstaand venster? Dat kan door te doen alsof het een gewoon venster is, de scharnieren zitten dan aan één van de zijden en het raam werkt als een (scheef) klepraam. Een andere mogelijkheid is het toepassen van een tuimelraam.

Waarom benoemen we dit venster naar niet naar zijn hoek? Zo'n term zou verwarring geven. 'Overhoeks geplaatst venster' lezen we weleens hiervoor, maar die term slaat op een venster dat op de afgeschuinde hoek van een gebouw is geplaatst.

Tekst: Jean Penders (05-2010). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders